Luisteren

Praten kunnen we allemaal. Je leert als kind je eerste woordjes en gaandeweg vergroot je je woordenschat. Op school leer je andere talen, in je werk leer je presentaties geven. Als ondernemer oefen je een pitch en bij het solliciteren gaat het om storytelling. Allemaal gericht op het overbrengen van je boodschap. Maar wie leert je luisteren?

Ik praat graag en ken de onrust die het geeft als de ander iets vertelt waar ik zelf ook iets van vind! Ik wacht op een gaatje in het verhaal van de ander zodat ík kan vertellen! Ken je dat? Ik weet nu hoe anders het voelt als je de rust neemt om te luisteren. In een gesprek gaat het er namelijk niet om wat je zegt maar dat je luistert.

Luisteren en je oordeel uitstellen

Ik kwam erachter dat luisteren meer is dan wachten tot de ander stopt met praten zodat jij weer mag. Dat je meer hoort op het moment dat je jezelf even uitschakelt. Ik kwam erachter hoe interessant het vaak is, wat de ander vertelt. En ik kwam erachter hoe rustig je ervan wordt als je iemand even al je aandacht geeft. En vanuit die rust maak je ineens écht contact.

Ook iets voor jou?

Zit jij ook wel eens in een gesprek waarbij je de verbinding niet voelt? Er wordt om en om gepraat maar er wordt eigenlijk niet geluisterd en je weet niet hoe je dat kunt veranderen? Doe eens mee met Het gesprek over de wezenlijke dingen om te ervaren dat het ook anders kan. Wellicht ben je daarna zelf in staat om een gesprek een andere wending te geven. Kijk hier voor meer informatie of neem contact met mij op.

Hoe kom je in gesprek
Luisteren